Kesbeke, Plymovent en RODIN machining zijn de winnaars van de 17e Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH).

De 3 bedrijven werden woensdag 29 mei in PHIL. Haarlem gekroond. Zij mogen zich een jaar lang ‘Beste Onderneming van Noord-Holland’ noemen.

Primeur voor Kesbeke bij Ondernemersverkiezing Noord-Holland
De 3 winnaars van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2024: Kesbeke, RODIN machining en Plymovent.

Voor Kesbeke Fijne Tafelzuren smaakte het zoet van de overwinning dubbel goed. Het Amsterdamse familiebedrijf won in de categorie MKB en tikte na het tellen van het recordaantal van 30.000 stemmen ook de Publieksprijs binnen. Dat 1 bedrijf met 2 prijzen naar huis ging, was een primeur in de OVNH-geschiedenis. “Van augurkenkoning naar koning van Noord-Holland”, zei stuurgroepvoorzitter Sied Vlietstra toen hij de Publieksprijs uitreikte.

Bij de eerste bekendmaking juichte Oos Kesbeke als een voetballer, met 2 vuisten in de lucht. Bij de tweede legde de directeur uit ongeloof zijn hoofd op tafel. Op het podium bewonderde hij even later de trofee in zijn handen als een pasgeboren baby. Na een paar keer slikken zei hij: “Als ik aan een wedstrijd meedoe moet ik winnen, maar dit had ik nooit verwacht. Ik ben zo blij met deze prijs omdat-ie inhoudelijk is. Dit gaat over ons bedrijf. Er wordt nu veel gesproken over ‘een serie’ (de RTL 5-realityserie De Augurkenkoning, red.), maar dit is echt veel leuker.”

Champions League

Ook voor het team van RODIN machining was de winst een verrassing. Het bedrijf uit Opmeer zegevierde in de categorie De Belofte. “Ik ben er een beetje beduusd van”, zei Gem Bot, 1 van de oprichters van het Westfriese bedrijf nadat debuterend juryvoorzitter Esther Rommel hem de prijs had overhandigd. “Dit gebeurt natuurlijk niet elke dag.” Volgens het juryrapport doet RODIN aan “Champions League procesinnovatie”. Het bedrijf onderscheidt zich “binnen de metaalsector door het verkoop- en productieproces volledig te automatiseren en robotiseren.” Bot vertelde dat hun ideeën aanvankelijk werden bestempeld als onuitvoerbaar. Maar “als iedereen zegt dat het niet kan, moet je het gewoon doen.”

Primeur voor Kesbeke bij Ondernemersverkiezing Noord-Holland
Juryvoorzitter Esther Rommel (l) met Beloftewinnaar RODIN Machining.

Plymovent won in de categorie Grootbedrijf. De Alkmaarse onderneming zet zich in voor schone lucht op alle werkvloeren. “Indrukwekkend hoe ze met innovatie voorop blijven lopen”, aldus het juryoordeel. “Plymovent heeft oog voor mens en milieu, zowel in Noord-Holland als aan de andere kant van de wereld!” “Met lucht verkopen deze prijs winnen; wie had dat gedacht?”, grijnsde directeur Friso Horstmeier.

Ondernemers ondersteunen

Juryvoorzitter Rommel sprak met bewondering over de gedrevenheid van Noord-Hollandse ondernemers. Ze roemde hun optimisme om ideeën ten koste van alles de wereld in te helpen. “We willen al onze ondernemers enorm ondersteunen”, zei Rommel. Om die woorden kracht bij te zetten, waren ook alle andere gedeputeerden van de provincie – Rosan Kocken, Jelle Beemsterboer en Jeroen Olthof – aanwezig op het gala om met ondernemers in gesprek te gaan.

De grote zaal van PHIL. Haarlem was voor de finale omgetoverd tot een sterrenrestaurant met een sprookjesachtige ambiance. Onder 6 grote kroonluchters stonden 23 strakgedekte tafels waarop bij kaarslicht achtereenvolgens asperge, kalfssukade en zwarte sesam ijs werden geserveerd.

Honderden genomineerden

Voor de 17e editie van de Ondernemersverkiezing Noord-Holland (OVNH) kon iedereen tussen oktober 2023 en januari 2024 bedrijven nomineren. Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden droegen honderden bedrijven voor, van Oosterend op Texel tot Hilversum in ‘t Gooi.

De 30 overgebleven kanshebbers traden woensdagavond in smokings en glitterige galajurken aan om het ondernemerschap te vieren. Tijdens een luchtige dinershow vroeg presentator Rens de Jong deze keer speciale aandacht voor “al die teamleden die ondernemingen laten schitteren”. Daarop beloonden de ondernemers hun teams met een klaterend applaus.

Primeur voor Kesbeke bij Ondernemersverkiezing Noord-Holland
Het galadiner in PHIL. Haarlem.

Zenuwenspel

Na de traditionele lasershow en de opzwepende openingswoorden van De Jong liep de spanning in de zaal al snel op. Van elke top 10 ondernemingen verschenen de logo’s in beeld op bordjes, die vervolgens 1 voor 1 omdraaiden. Een zenuwenspel voor de ondernemers en hun teamleden in de zaal. Omdraaien betekende immers uitschakeling. Binnen luttele seconden zagen 7 bedrijven hun winstkansen verdampen. De 3 finalisten die overbleven konden meteen aan de bak. Zij moesten in 45 seconden hun bedrijf pitchen om de ‘Oscar voor ondernemers’ in de wacht te slepen.

De pitchtraining die alle 30 finalisten hadden gevolgd, wierp zijn vruchten af. Bijna alle presentaties waren krachtig en kernachtig. Gem Bot van RODIN machining had maar 35 seconden nodig om de zaal in te pakken. En ook aan Oos Kesbeke was het klusje wel toevertrouwd. Hij sloot af met een oproep aan alle ondernemers om meer mensen met een beperking aan een baan te helpen.

Juryberaad in de foyer

Tussen de bedrijven door trok de 7-koppige jury zich terug in de foyer voor beraad. In een kringgesprek onder leiding van voorzitter Rommel werden de winnaars gekozen. Daarbij waren, naast de pitch, ook de financiële huishouding, diversiteit en inclusie, duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke impact van doorslaggevend belang. Op het podium zei Rommel dat hoe ondernemers omgaan met het team “misschien wel het allerbelangrijkste is.”

Primeur voor Kesbeke bij Ondernemersverkiezing Noord-Holland
Oos Kesbeke viert de winst in de categorie MKB.

Dat laatste bleek vooral van toepassing op dubbelwinnaar Kesbeke. De jury was onder de indruk van de onderneming: “Een Amsterdams familiebedrijf met een traditioneel product (tafelzuren) dat een ware hype heeft weten te creëren. Het ondernemen spat ervan af. Minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk, is de zorg die Oos Kesbeke heeft voor zijn personeel en voor de buurt en de kansen die hij mensen biedt. Onder meer door de jaarlijkse ‘Kesmarkt’ die vorige week nog plaatsvond. Een echt Amsterdams familiebedrijf, met een eigen ‘smoel’, om trots op te zijn.”

Silvian Kesbeke, die op termijn samen met zijn broer Camiel het bedrijf overneemt van vader Oos, vatte de complimenten op het podium droogkomisch samen: “Toch leuk als je een beetje erkenning krijgt.”

De winnaars

      • Plymovent streeft naar een schone, veilige en gezonde werkomgeving voor iedereen. Het Alkmaarse bedrijf ontwerpt, fabriceert en levert over de hele wereld producten, systemen en diensten voor de afzuiging en filtratie van vervuilde binnenlucht. Denk aan hoogwaardige oplossingen voor lassers, metaalwerkers, brandweerlieden, monteurs in garages en andere werkenden die in een vervuilde werkplaats risico lopen.

      • Kesbeke Fijne Tafelzuren ontstond toen Charles Kesbeke in 1948 een inleggerij begon in een Amsterdams keldertje. Alles wat in het zuur kon, ging in het zuur: rolmopsen, leverworst, augurken en uien. Het geheim van het familiebedrijf? Dat alles hetzelfde bleef. De recepten, de familiesfeer en de Amsterdamse humor. Oos Kesbeke (3e generatie) stoomt momenteel zijn zoons Camiel en Silvian klaar om het roer over te nemen.

    • RODIN machining richt zich op metaalbewerkingen en is het eerste volledig geautomatiseerde draai- en freesbedrijf in de Benelux dat grootschalig gebruik maakt van robotisering, zelflerende software en kunstmatige intelligentie. Het Opmeerse bedrijf werkt voor uiteenlopende bedrijven in de maakindustrie die metaal verwerken. Van constructiebedrijven en machinebouwers tot meubelfabrikanten en automobielindustrie.
De foto’s van de finale van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2024

Gerelateerd nieuws